labelاجتهاد و اصول فقه
commentبدون دیدگاه

توصیه‌های آیت‌الله صافی به شورای عالی حوزه‌های علمیه

آیت‌الله صافی گلپایگانی تأکید کرد: هر چه بیشتر استقلال حوزه‌های علمیه برقرار باشد و تمام تصمیمات و برنامه‌ریزی‌های مربوط به حوزه، در همه جهات، زیر نظر حوزه و علماء و حوزویان باشد، خطّ موفّق و واقعی که از اوّل، اسلاف این نهاد با برکت و مهمّ داشته‌اند محفوظ می‌ماند، و از انحراف در این مسیر جلوگیری می‌کند.

به گزارش شبکه اجتهاد، آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی از مرجع تقلید قم در دیدار اعضای شورای عالی حوزه‌های علمیه ضمن با اهمیت‌شمردن برنامه‌ها و فعالیت‌های شورای عالی حوزه‌ها و تقدیر از ارائه گزارش و تشکّر از اعضای قبلی شورا، توصیه‌های مهمّی کرد.

حوزه علمیه، امانت امام زمان علیه‌السلام

آیت‌الله صافی گلپایگانی در اولین توصیه خود، توجّه همگان به مسأله امانت‌بودن حوزه‌ها را خواستار شده، و ابراز داشت: حوزه علمیه، امانت حضرت ولیّ عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف است. همه باید متوجّه باشیم که حوزه‌های علمیه شیعه در هر کجای دنیا که هستند، امانت آن بزرگوار است. حفظ این امانت در عصر غیبت بر همه، واجب و لازم می‌باشد لذا علمای گذشته از آغاز عصر غیبت کبری تاکنون، به این نکته، توجه خاص داشته‌اند که چطور این امانت بزرگ را حفظ کرده و بدون قصور و تقصیر، از آن پاسداری کنند. شما این حوزه هزار ساله را ببینید؛ چقدر علما و بزرگان در آن زحمت کشیدند، سفرهای سخت داشته و فداکاری‌های بی‌نظیر نمودند تا اینکه هم اکنون این امانت، در دست ما و شما قرار گرفته است. باید این نکته را باور داشته باشیم و در راستای آن فعالیت کنیم.

لزوم حفظ استقلال حوزه‌های علمیه

او در توصیه دوّم خود درباره استقلال حوزه‌ها عنوان کرد: استقلال حوزه‌ها بسیار مهم است و اصلاً افتخاری برای شیعه است. وقتی در دنیا می‌شنوند که حوزه‌های علمیه و مدارس دینی شیعه، از همه جنبه‌ها استقلال دارند و وابسته به جایی نیستند، برای آنها اسباب تعجّب و البته مایه عزّت شیعه است.

این مرجع تقلید ادامه داد: هر چه بیشتر استقلال حوزه‌های علمیه برقرار باشد و تمام تصمیمات و برنامه‌ریزی‌های مربوط به حوزه، در همه جهات، زیر نظر حوزه و علماء و حوزویان باشد، خطّ موفّق و واقعی که از اوّل، اسلاف این نهاد با برکت و مهمّ داشته‌اند محفوظ می‌ماند، و از انحراف در این مسیر جلوگیری می‌کند.

پرهیز از مدرک‌ گرایی

او در بخش دیگری از سخنان خود، سومین توصیه خود را به پرهیز از مدرک‌گرایی در حوزه اختصاص داد و گفت: حوزه‌های علمیه ما باید واقعاً از مدرک گرایی اجتناب نمایند. این بلا و خطر بزرگی است که درس‌خواندن برای مدرک باشد. باید واقعاً درس خواند، زحمت کشید، سال‌ها نزد استاد رفت و ممحّض در فقه و اصول شد تا درجات علمی و مراتب فقهی حوزه‌ها محفوظ بماند.

آیت‌الله صافی گلپایگانی بیان داشت: الحمدلله شرایط فعلی زندگی تا حدی برای آقایان طلاب فراهم است و سختی‌ها و رنج‌ها و مشکلاتی که در دوران گذشته برای طلاب وجود داشت اکنون وجود ندارد، و شرایط برای تحصیل و تقویت بنیه علمی فراهم تر است. باید قدر این فرصت را دانست و در جهت اعتلای علمی حوزه تلاش و مجاهدت کرد. البته کمبودهایی هم که در این زمینه وجود دارد با صبر و حوصله و اهتمام بزرگان، ان شاء الله برطرف خواهد شد.

لزوم آزادبودن انتخاب دروس و اساتید

او بر لزوم آزادبودن انتخاب دروس و اساتید، به عنوان توصیه بعدی خود، تأکید کرده و افزود: باید طوری باشد که اساتید آزاد و طلاب محترم در انتخاب آنها و دروس، حرّ و آزاد باشند. البته باید نسبت به خط و خطوط انحرافی و فتنه‌هایی که گاهی مشاهده می‌شود مراقب بود، لکن قاعده کلّی و اصلی این است که باید همانند گذشته و همان‌طور که علما و فقهای بزرگ و حافظان حوزه‌های علمیه رفتار می‌کردند، طلاب در اینکه چه استادی و چه درسی را انتخاب می‌کنند آزاد و دارای اختیار باشند.

حفظ متون اصیل درسی حوزه

این مرجع تقلید پنجمین توصیه خود را به متون درسی اختصاص داد و با اشاره به این موضوع مهم، گفت: باید متون درسی اصیل حوزوی را حفظ کرد و متونی که از زمان قدیم تاکنون بوده و علما و طلاب آن را می‌خواندند،‌ محفوظ باشد.

بله، اگر در جایی تغییر در بعض متون درسی لازم شد، باید با مراقبت و دقت کامل زیر نظر کارشناسان و متخصصان آن علم باشد که به اساس آن علم لطمه وارد نشود و باعث شکوفایی و پیشرفت علمی بیشتر طلاب شود نه اینکه تنزل علمی را در پی داشته باشد.

رعایت اخلاق، اهمّ مسائل حوزه

توصیه به مسأله اخلاق و تهذیب نفس، توصیه بعدی ایشان به شورای عالی حوزه‌های علمیه بود. این مرجع تقلید با اشاره به اهمیت اخلاق در حوزه‌های علمیه گفت: مسأله اخلاق از اهم مطالبی است که باید آن را حفظ کنیم. بنده، اول، خودم را می‌گویم که باید در این جهت مواظب باشم، و اینکه تلاش کنیم طلاب و حوزه‌ها طوری باشند که مردم به عمل و رفتارشان حسن ظن نشان دهند.

او ادامه داد: اگر خدای ناکرده، اخلاق تنزّل کند، و سوء ظن به رفتار ما پیدا شود، مفاسد بسیاری دارد. مراقب باشید در تمام برنامه‌ریزی‌ها، این جنبه مهم را در نظر داشته، و ان‌شاء الله در صدد این باشید همان‌گونه که از اول بوده است، حوزه‌های علمیه در اخلاق، سرآمد همه باشند.

لزوم بیداری حوزه‌ها در اوضاع جدید دنیا

آیت‌الله صافی گلپایگانی در قسمت دیگری از توصیه‌های خود، با تشریح اوضاع و شرایط پیش‌آمده در دنیا، بر لزوم بیداری حوزه‌های علمیه تأکید کرده و عنوان داشت: شرایط دنیا نسبت به چندین سال پیش، بسیار تغییر کرده و عوض شده است. خوب ما باید از این جهت، روی این تغییر حساب کنیم، و خود را برای اوضاع جدید کاملاً آماده نماییم تا در مقابل دنیای با این حرف‌ها و مطالبی که القا می‌شود، بتوانیم عرض وجود کنیم و آنها را مغلوب سازیم.

او تصریح کرد: باید ارتباطات حوزه‌ها با همه بخصوص مراکز علمی دنیا را تقویت کنیم، تا مطلع شویم که در دنیا چه خبر است، چه حرف‌ها و مطالبی مطرح می‌شود، و بتوانیم جوابگوی آن نیازها باشیم و معارف ناب تشیع را به گوش جهانیان برسانیم.

این مرجع تقلید در پایان این دیدار با تقدیر و تشکر از اعضای محترم این شورا، ضمن مسألت توفیقات بیشتر برای آنان، بیان داشتند: بدانید اول کسی که از فعالیت‌های شما در جهت حفظ و تقویت حوزه‌ها خوشحال می‌شوند، حضرت ولی عصر عجل الله تعالی فرجه الشریف می‌باشند، و اگر خدای ناکرده کوتاهی داشته باشیم، اولین شخصی که ناراحت می‌شوند، آن بزرگوار هستند.

بنابرگزارش شفقنا، در ابتدای این دیدار، آیت‌الله استادی دبیر شورای عالی حوزه‌های علمیه، گزارشی از فعالیت‌ها و برنامه‌های آینده این شورا، ارائه داد.

 

در بحث پیرامون این مطلب، شرکت کنید

اطلاعات مرتبط

people_altاشخاص مرتبط: صافی گلپایگانی, لطف‌الله
apartmentمراکز مرتبط: شورای عالی حوزه‌های علمیه سراسر کشور
local_offerسایر طبقه‌بندی‌ها: ,

پیشنهاد می‌کنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست