کتاب «کاوشهایی در مبانی نظری حکومت دینی» نوشته آیتالله شیخ محسن اراکی، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی و استاد خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم منتشر شد.
به گزارش شبکه اجتهاد، این اثر بخشی از مقالات آیتالله محسن اراکی است که در مقوله حکومت اسلامی و مبانی نظری آن در مقاطع مختلف در کنفرانسهای علمی در لندن ایراد شده است.
در این اثر مقالاتی درباره ضرورت حکومت دینی، اندیشه سیاسی انقلاب اسلامی، جایگاه مردم در نظام حکومتی اسلام، تفاوت حکومت اسلامی با حکومت استبدادی یا دموکراسی، نقش تحولات اجتماعی در نظریههای فقهی و تحولات اجتماعی و نظریات فقهی است که به مناسبتهای مختلف در کنفرانسهای بین المللی و نشریات معتبر به چشم میخورد.
این گزارش می افزاید: در بخشی از این کتاب می خوانیم: «اداره امور بشر با فرامین الهی، توسط رهبران آسمانی و از طریق اجرای برنامههای عادلانه و سعادت بخش، یک واجب عقلی است. البته این وجوب، بدان معنی نیست که حکومت دینی با جبر و اکراه بر مردم تحمیل شود، بلکه شیوه عمل حکومت دینی، اتکای بر اراده مردم است. بدین ترتیب، برپایی حکومت عدل الهی، یک وظیفه عقلی است که مردم در برابر آن مسئولند و به همین دلیل، بر اراده مردم استوار است. حکومت دینی، مسئولیتی است که دو طرف دارد. از یکسو، بنابر حکم عقل، واجب است که خدای متعال این امکان را برای آحاد بشر فراهم کند که بتوانند راه عدل را در زندگی در پیش گیرند و از سوی دیگر، بنابر حکم عقل، بر مردم واجب است از رهبران الهی و برنامههای آنان که اجرای عدل در زندگی بشر است، حمایت کنند و با رهبری آنان، عدل و قسط را برپا دارند».
«کاوشهایی در مبانی نظری حکومت دینی» در ۱۳۴ صفحه، قطع رقعی، با شمارگان ۱۵۰۰ نسخه و قیمت ۵۰۰۰ تومان، به تازگی از سوی دفتر نشر معارف روانه بازار کتاب شده است.
«نگاهی به رسالت و امامت از دیدگاه قرآن کریم»
همچنین، کتاب «نگاهی به رسالت و امامت از دیدگاه قرآن کریم» در ۱۱۶ صفحه توسط نشر معارف به زیور طبع آراسته شد و بهتازگی در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
این کتاب شامل برخی از مقالات و نیز سخنرانیهای آیتالله اراکی در زمینۀ موضوع رسالت و امامت از دیدگاه قرآن کریم است که در مقاطع مختلف در لندن ایراد شده است. آیتالله اراکی با توجه به اهمیّت رسالت و امامت در اندیشه سیاسی اسلام در این اثر سعی کرده است با استناد به آیات قرآن کریم اهمیّت این جایگاه را اثبات کند.
در این کتاب آمده است که هدف از بعث انبیاء و تعیین امام از سوی خداوند برپایی عدل از طریق تشکیل حکومت است که این امر بعد از خاتمالانبیا(ص) توسط اهل بیت(عهم) ایشان که امامان بعد از ایشان هستند ادامه یافته است.