به نام خدا
در عصر رونق علم و انفجار اطّلاعات، ضعف اطلاعات و ارتباطات رسانهای از مهمترین کاستیهای حوزهها و مراکز علوم اسلامی برای بهینهسازی تحقیقات و ارتباطات علمی خویش است.
امروزه چالشهای «اطلاعاتی» و «رسانهای»، همدوش و گاه پیشتر از چالشهای «محتوایی» و «نرمافزاری»، فراروی دستگاه فقاهتی تشیّع قرار گرفته است. گذر از این موانع، اندکاندک و با ایجاد دروازههای اطلاعرسانی وسیع و منسجم امکان مییابد. هر گامی در این راه برداشته شود، از انزوا و غربت تعلیمات و تحقیقات فقهی ـ به ویژه حوزه علمیه مشهد ـ میکاهد، و بر آگاهی و نزدیکی جامعهی مخاطب میافزاید.
.
گروه آموزشی فقه دفتر تبلیغات در چشمانداز کلان برنامههای خود، پروژه تأسیس نخستین پایگاه جامع را بر پایه منابع اطلاعاتی حوزه فقه شیعه و با نام فاخر «اجتهاد» ـ که پویایی مستمر فقه شیعه را یادآوری میکند ـ بنا نهاد.
.
پایگاه اطلاعرسانی اجتهاد با وقوف بر جایگاه خطیر دنیای اطلاعات و اینترنت، بر سر آن است که با شفّافسازی، همآهنگسازی و همگانیسازی اطّلاعاتِ حوزههای فقه و اجتهاد پیامرسانی کند، و از چهره مظلوم تشیّع و حوزههای علمی آن، غبار برگیرد.
.
در این پایگاه، دادههای روزآمدی از روند آموزشی ـ پژوهشی حوزههای فقه و فتوا عرضه شده و گزارش مهمترین اخبار و تحوّلات فقهی حوزههای تشیّع، در کنار اطلاعات آثار تازه کشور در این عرصه، تقدیم محققان و دانشپژوهان شده است.
.
پشتوانه این سایت، نگاهی رسانهای است که بر ضعف اطلاعاتی ـ تبلیغاتی حوزهها واقف است و قدر این نکته فراوان مغفول را به خوبی میداند.
.
حوزهها هر روزه شمار فراوانی سویه خبری ـ تحلیلی ناب در زمینه فقه، دانشهای وابسته و نیز مباحث میانرشتهای با فقه دارد که خلا رسانهای جایی برای بازتاب آن باقی نگذاشته است. اگر همّتی استوار بدرقه راه شود، با انعکاس و پوشش جلوههای خبری قابل تعمیم حوزهها میتوان چشم مشتاقان را نواخت و اخبار حوزه را جهانی ساخت. برای جهانی بودن تعداد نفرات در شمار دو چشم مهم نیست که شمار خرد مجموعهای محلّی را به جهانی دیگر متّصل میگرداند.
.
سخنان آغاز درس فقه، گفتوگوی دو صاحبنظر شیعی و سنّی، فتوای یک فقیه در عراق، انتشار مقالهای فقهی در مجلّهای تخصصی و دهها و صدها نظیر دیگر، هرروزه قابلیّت گشودن روزنهای عمومی را در خود دارد. امّا متاسفانه اینها همه در پس پرده بیخبری خاک میخورد.
.
تیم مدیریّتی این سایت، امیدوارند ترکیبی دلنشین از «نوگرایی» و «واقعبینی» را در تحلیلهای فقهی ارائه دهند. دانشپژوهان و پژوهشگران حوزهها و دیگر مراکز علوم اسلامی، مخاطبان اصلی این پایگاه را تشکیل میدهند.
در همین راستا، از مهر ۱۳۸۷ نسخه فارسی به نمایش درآمد و نسخه مستقل انگلیسی پس از طی مراحل آزمایشی و تست مخاطب، از ابتدای سال ۱۳۹۲ رسماً کار خود را آغاز کرده و مخاطبانی از آمریکای شمالی، اروپا، شبه قاره و بخشهایی از آفریقا و دیگر مناطق، جذب کرده است. نسخه مستقل عربی نیز پس از طی مراحل لازم، در ابتدای سال ۱۳۹۳ به طور کامل فعال شده و ظرف مدت کوتاهی توانسته مخاطبانی از کشورهای عربی را به خود جذب کند.
.
شبکه اجتهاد هماکنون بزرگترین و جامعترین پایگاه تخصصیِ فقه اسلامی است و به ساماندهی و جریانسازی اطلاعات آموزشی، پژوهشی و اجتماعی فقه و اجتهاد به ویژه در حوزههای علمیه میپردازد.
شبکه اجتهاد هماکنون بزرگترین و جامعترین پایگاه تخصصیِ فقه اسلامی است و به ساماندهی و جریانسازی اطلاعات آموزشی، پژوهشی و اجتماعی فقه و اجتهاد به ویژه در حوزههای علمیه میپردازد.