labelاقتصاد و بازار, مرجعیت
commentبدون دیدگاه

نظام بانکی را اصلاح نکنیم، شکست قطعی خواهد بود/ بدون وقفه به معیشت مردم رسیدگی کنید

آیت‌الله صافی گلپایگانی گفت: یکی از مشکلات مهمّ کشور، مسأله بانک‌ها است که مردم خیلی شکایت دارند. آن‌طور که می‌خواستیم بانک‌ها اسلامی باشد نشد. آن زمان که در شورای نگهبان، قانون بانکداری اسلامی اصلاح و تأیید شد، تمام اهتمام ما این بود که احکام شرع، دقیق اجرا شود و در عین حال، مردم در رفاه و آسایش باشند، اما آن قانون اجرا نشد و در مقام عمل، مشکل پیدا شد. باید هر چه سریع‌تر و با تدبیر و دقّت، در این مسأله، قوانین اسلام پیاده شود.

به گزارش شبکه اجتهاد، دکتر فرهاد دژپسند،وزیر امور اقتصادی و دارایی با حضرات آیات عظام صافی گلپایگانی، جوادی آملی، مکارم شیرازی، سبحانی و نوری همدانی دیدار وگفت وگو کرد. دراین دیدارها مراجع عظام تقلید براصلاح ساختار نظام بانکی، رسیدگی به وضعیت معیشتی مردم، برخورد اصولی و درست با اختلاس گران و قاچاقچیان تاکید کردند. متن کامل سخنان مراجع در دیدار وزیر اقتصاد ودارایی در ادامه‌ می‌آید:

آن‌طور که می‌خواستیم بانک‌ها اسلامی باشد نشد

آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی در ابتدای دیدار با تقدیر و تشکّر از حاضران در جلسه، تقدیر معیشت و دقّت و تدبیر در مسائل اقتصادی را از مطالب مهمّ اسلامی دانست و گفت: با وجود مشکلات زیاد اقتصاد کشور، امید داریم با عقلانیت، دلسوزی و تلاشِ بی‌وقفه، حلّ شوند و ان‌شاء الله همان‌طور که تا به حال کشور ما تحت عنایات حضرت ولی عصر عجّل الله تعالی فرجه الشریف محفوظ بوده است، از این به بعد هم همین‌طور خواهد بود ان‌شاء الله.

وی در قسمت دیگری ازسخنان خود، با اشاره به نجابت و صبوری مردم ایران، افزود: مردم عزیز ما، نجیب و شریف و وفادار هستند و به خاطر اسلام و ایمانی که دارند صبر کرده‌اند و می‌کنند. همه باید با حلّ سریع مشکلات اقتصادی قدردان آنها باشیم. باید افرادی دلسوز، بدونِ وقفه، به معیشت مردم رسیدگی کنند و آنها را از فشارهای اقتصادی موجود، نجات دهند.

این مرجع تقلید شیعیان در بخش دیگری از توصیه‌های خود، با اشاره به گله‌مندی شدید مردم از بانک‌ها بیان داشت: یکی از مشکلات مهمّ کشور، مسأله بانک‌ها است که مردم خیلی شکایت دارند. آن‌طور که می‌خواستیم بانک‌ها اسلامی باشد نشد. آن زمان که در شورای نگهبان، قانون بانکداری اسلامی اصلاح و تأیید شد، تمام اهتمام ما این بود که احکام شرع، دقیق اجرا شود و در عین حال، مردم در رفاه و آسایش باشند، اما آن قانون اجرا نشد و در مقام عمل، مشکل پیدا شد. باید هر چه سریع‌تر و با تدبیر و دقّت، در این مسأله، قوانین اسلام پیاده شود.

چگونه می‌شود فردی ۳۰ هزار میلیارد تومان اختلاس کند؟/ شجاعت داشته باشیم و عیب‌ها را به مردم بگوییم

‌آیت‌الله ناصرمکارم شیرازی شامگاه پنجشنبه در دیدار وزیر اقتصاد و دارائی و هیئت همراه که در سفری دو روزه به قم آمده است، اظهارداشت: متاسفانه برخی مواقع مطلع‌ می‌شویم از طریق رسانه‌ها و اخباری که به دست ما‌ می‌رسد که فلان فرد ۳۰ هزار میلیارد تومان اختلاس کرده، چطور می‌شود؟ قطعا این کار یک فرد تنها نیست و یک گروه پشت این فرد هستند.

وی دامه داد: باید شجاعت داشته باشیم و عیب‌ها را به مردم بگوییم و به دنبال اصلاح آنها باشیم؛ ترسوها عیب‌ها را توجیه می‌کنند.

آیت‌الله مکارم شیرازی بیان کرد: شرایط امروز کشور به گونه‌ای است که اگر دست به دست هم ندهیم مشکلات بیشتر می‌شود و تردیدی نیست در این اوضاع شرایط خطوط سیاسی نیز در تصمیم‌گیری‌ها دخیل شود.

این مرجع تقلید با اشاره به مشکلات اقتصادی کشور، بخشی از این مشکلات را به دلیل سوء استفاده برخی از شرایط دانست و گفت: در برخی آمارها عنوان شده که ارزهایی به برخی داده شده تا کالا وارد کنند اما تنها ۲۵ درصد آنها وارد کشور شده است. واردات با ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومانی انجام شده اما قیمت نهایی مطابق ارز ۱۲ هزار تومانی است.

وی با اشاره به هزینه‌های دولت برای موسسات مالی و اعتباری ورشکسته به دلیل عدم نظارت کافی بر آنها افزود: تمام این مشکلات مردم را در معرض قرار می‌دهد و درمان آنها نظارت دقیق است که شواهد نشان می‌دهد که به درستی صورت نمی‌گیرد.

آیت‌الله مکارم شیرازی با بیان این سوال که بحث قاچاق که به یک معما در کشور تبدیل شده با اذن چه کسی و چرا جلوگیری نمی‌شود ،خاطرنشان کرد: در این ایام شاهد بودیم که برخی کسبه با سوءاستفاده از شرایط با افزایش قیمت دلار قیمت‌ها را بالا بردند اما با کاهش آن قیمتی کاهش پیدا نکرد.

وی با تاکید بر اینکه باید مخارج دولت هزینه راه‌اندازی اقتصاد و توسعه شود اظهارداشت: شاید یارانه ۴۵ هزار تومانی عددی نباشد اما در تعداد بالای دریافت‌کنندگان که ضرب شود عدد بسیار بزرگی است که حجم بالایی از منابع را صرف می‌کند.

این مرجع تقلید با اشاره به مشکل بانک‌ها در کشور و با انتقاد از عدم کنترل و نظارت بر آنها تصریح کرد: بانک‌ها مردم را جریمه می‌کنند و بر جریمه آنها نیز سود می‌گیرند؛ یکی از مشکلات بانک‌ها تولید و خلق پول است، به عنوان مثال یک بانک ۱۰۰ میلیارد سرمایه دارد اما به اندازه ۲۰۰ میلیارد کار می‌کند و در نهایت ورشکسته می‌شود.

وی با اشاره به مشکلاتی که در پی افزایش نقدینگی در جامعه ایجاد می‌شود، بیان داشت: نظارت بر بانک‌ها باید افزایش پیدا کرده و برای خلق پول و افزایش نقدینگی در کشور فکری شود.

آیت‌الله مکارم شیرازی با بیان اینکه تمام سرمایه‌ مردم دست بانک‌ها است افزود: افزایش نقدینگی که در پی کار بیش از سرمایه بانک‌ها اتفاق می‌افتد کار درستی نیست؛ اساس کار این است که وضعیت تولید بررسی شده و نقدینگی متناسب با همان توزیع شود.

وی خواستار شدت یافتن نظارت بر عملکرد بانک‌ها شد و گفت: در زمینه واردات و صادرات نیز باید تدبیر شود و نظارت بر روند قاچاق کالا در دستور کار قرار گیرد.

این مرجع تقلید در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه نباید در مردم یاس و ناامیدی ایجاد شود گفت: گاهی شنیده می‌شود که برخی در پی مشکلات کشور پیشنهاد مذاکره با آمریکا را می‌دهند؛ آمریکا پای میز مذاکره ابتدا می‌گوید انرژی اتمی و تجهیزات موشکی خود را کنار بگذارید، از عراق، سوریه و یمن بیرون بروید و کاری به اسرائیل نداشته باشید، پس جایی برای مذاکره باقی نمی‌ماند. این افراد چرا نمی‌فهمند که هدف اصلی آنها ساقط کردن حکومت و نظام است.

بخش قابل توجهی از مشکلات کشور از بانک‌هاست

‌آیت‌الله شیخ جعفر سبحانی در دیدار وزیر اقتصاد و دارایی و هیئت همراه با بیان اینکه چرا بانک‌ها فعالیت‌ها وسیاست‌های خود را همسو با دین و موازین شرعی تطبیق‌ نمی‌دهند؟ تصریح کرد: بخش قابل توجهی از مشکلات کشور از بانک‌هاست چراکه این مجموعه‌ها وام‌هایی را به افرادی می‌دهند که قدرت بازگرداندن آن را ندارند و شرایط کشور نیز اجازه نمی‌دهد این افراد بتوانند با این وام‌ها کار کنند.

ایشان با اشاره به اینکه کتب‌ اقتصادی متعددی با محوریت آموزه‌های دینی نوشته شده است و چیزی دردسترس‌ می‌باشد، افزود: بانک‌ها باید براساس همین موازین شرعی و دینی به شرایط افراد نیازمند نگاه کنند و همه توان خود را برای تقویت چرخه تولید به کار گیرند چه در قالب تسهیلات و حمایت‌های مطلوب دیگری که زیبنده بانک‌ها در نظام اسلامی است.

وی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به اینکه وضعیت اخلاق و فرهنگ دینی در کشور بسیار تأسف‌آورمی باشد، اظهارداشت:جمهوری ما اسلامی است اما تقوا و حجاب زنان روزبه‌روز ضعیف‌تر می‌شود و با بی‌حجابی فساد افزایش می‌یابد و با فساد جامعه با مشکلات جدی روبرو می‌شویم.

آیت‌الله سبحانی تاکید کرد: اقتصاد یک موضوع زیربنایی نیست چراکه اقتصاد اصلی در اسلام نهادینه شده است و ما باید میان اصل و زیربنا تفاوت قائل شویم و در ابواب فقهی شاهد بحث‌های مختلف اقتصادی هستیم.

وی با تاکید بر لزوم افزایش آمار تولید در کشوراظهارداشتند: تولید بخش قابل توجهی از مشکلات کشور را رفع خواهد کرد اما ما باید به ظرفیت این بخش توجه داشته باشیم.

رئیس مؤسسه امام صادق(ع) با اشاره به اینکه وضعیت اخلاق و فرهنگ دینی در کشور بسیار تأسف آور است، گفت: جمهوری ما اسلامی است اما تقوا و حجاب زنان روزبه‌روز ضعیف‌تر می‌شود و در این میان باید به دنبال فرهنگ‌سازی باشیم چراکه با بی‌حجابی فساد افزایش می‌یابد و با فساد جامعه با مشکلات جدی روبه‌رو می‌شویم.

وی با تاکید بر اینکه هیأت دولت باید به موضوع حجاب نگاهی ویژه داشته باشد، عنوان کرد: اگر چیزی بر خلاف نظام اسلامی است افراد در مورد آن اختیاری ندارند چراکه قانون اساسی و آموزه‌های اسلامی در جمهوری اسلامی باید مورد توجه قرار گیرد.

ایشان اذعان داشت: اخلاق جامعه کمی تنزل یافته و آمار طلاق و درخواست مهریه بانوان بیشتر شده است، این بلاها آسیب‌هایی برای کشور به دنبال دارد که ریشه‌های آن به اقتصاد برمی‌گردد.

آیت‌الله سبحانی در پایان گفت: دشمن گاهی برای نظام اسلامی خیر و نیکی به دنبال دارد چراکه اگر دشمن نبود ما در حوزه نظامی نمی‌توانستیم به این پیشرفت‌ها برسیم، اکنون در حوزه اقتصادی نیز باید دستاوردهای مورد نظر رقم بخورد چراکه جامعه در شرایط سختی قرار گرفته است.

مردم انتظار دارند، تاثیر اقدامات دولت را در سفره روزانه خود مشاهده کنند

‌آیت‌الله حسین نوری همدانی نیز در این دیدار در سخنانی، ضمن تقدیر از زحمات دکتر دژپسند و سایر مسئولان وزارت اقتصاد، خدمت رسانی در جهت تامین معیشت مردم را، توفیقی الهی خواند که باید قدر آن بیش از پیش دانسته شود.

ایشان با اشاره به گزارش عملکرد ارائه شده از سوی وزیر اقتصاد و بهبود نسبی شاخص‌های اقتصادی در دو ماه اخیر تصریح کرد: مردم انتظار دارند، تاثیر اقدامات دولت را در سفره روزانه خود مشاهده کنند.

‌آیت‌الله نوری همدانی، با بیان اینکه قیمت خدمات و کالا باید در سراسر کشور، یکسان باشد، خواستار نظارت بیشتر دولت بر قیمت و کیفیت کالاهای تولیدی و خدماتی در مرحله تولید و عرضه شد.

اگر نظام بانکی خود را اصلاح نکنیم شکست قطعی خواهد بود

‌آیت‌الله عبدالله جوادی آملی در این دیدار، به تبیین چیستی و جایگاه «مال و ثروت» از منظر قرآن کریم پرداخت و بیان داشت: قرآن کریم «مال» را معرفی و جایگاه آن را در نظام اقتصادی تبیین‌ می‌کند، همچنین مشخص‌ می‌کند که مال و ثروت جامعه باید در دست چه کسانی باشد و بعد فروعات مدیریتی را نیز ذکر‌ می‌کند.

وی ادامه داد: خداوند در سوره مبارکه نساء فرمود مال، ستون فقرات یک ملت است! اگر ملتی بخواهد قیام کند و بایستد باید ستون فقرات سالم داشته باشد و چون مال، ستون فقرات جامعه است و ایستادگی و قیام ملت به آن وابستگی دارد لذا نباید مدیریت آن در دست افراد نالایق و سفیه باشد؛ فرمود کسی که عرضه ندارد ثروت مملکت را به دست او ندهید!

ایشان نیز تصریح داشت: از سوی دیگر باید این نکته را در نظر داشت که اگر مال که ستون فقرات جامعه است آسیب دید، درمان آن کار هر کسی نیست و یک متخصص نیاز دارد که آن را ترمیم کند.

‌آیت‌الله جوادی آملی خاطرنشان کرد: اصل دومی که قرآن کریم بر آن تاکید دارد این است که مال و ثروت جامعه نباید منحصراً در دست دولت باشد مانند آنچه در نظام سوسیال شرق شاهدیم و نباید در دست یک عده خاص باشد مانند آنچه در نظام کاپیتال غرب‌ می‌بینیم، بلکه مال و ثروت مانند خون است که باید در تمام اعضا و بدنه جامعه در گردش باشد و هر عضو با توجه به ظرفیت و شایستگی خود در آن سهیم شود؛ اگر کسی عرضه تولید داشت نباید به او سخت گرفت و او را از ثروت محروم کرد و کسی که عرضه ندارد نباید بتواند به واسطه رشوه و زد و بند، بیش از لیاقت خود از ثروت جامعه بهره مند شود!

وی با اشاره به آیاتی از سوره مبارکه فتح، ادامه داد: قرآن کریم در سوره مبارکه فتح در بیان ویژگی اقتصادی جامعه اسلامی‌ می‌فرماید جامعه اسلامی مانند ساقه گندمی است که به هیچ جا تکیه ندارد چرا که بعد از اندکی رشد، دور خود یک کمربند و گره محکم‌ می‌بندد تا بتواند روی پای خود بایستد، تاکید قرآن این است که با وجود ارتباط با کشورهای دیگر، مسلمانان باید روی پای خود بایستند.

استاد برجسته حوزه علمیه قم در بخش دیگری از سخنان خود ابراز داشت: طبق بیان مولوی، کشاورزی که سالها گندم ذخیره‌ می‌کرد وقتی به انبار خود مراجعه نمود، دید اثری از گندم‌ها نیست، چراکه چند موش در زیر انبار او لانه کرده بودند و هرچه را کشاورز در طی سالها ذخیره کرده بود به یغما برده بودند! ما نیز باید مراقب موش‌هایی که ممکن است به ذخایر ثروت این مملکت نفوذ کنند و به آن آسیب برسانند، باشیم.

وی تاکید داشت: باید مراقب ذخایر و داشته‌های کشور و نظاممان باشیم که در معرض خطرهایی همچون غارت غارتگران نباشند وگرنه ما در این مملکت به لطف الهی همه چیز داریم و از همه امکانات و نعمات برخورداریم، اگر اختلاس و بی نظمی مالی در کشور نباشد قطعا تحریم‌ها هیچ اثری نخواهند داشت.

‌آیت‌الله جوادی آملی اظهار داشت: بعضی از آلودگی‌ها را آب، باران یا خاک پاک‌ می‌کند، اما استعمار، استکبار و استثمار، نجاست‌ها و آلودگی‌هایی است که تنها با خون شهید از جامعه پاک‌ می‌شود و ما این کار را کرده ایم، شهدا این کشور را طیب و طاهر کردند، در زیارت وارث‌ می‌خوانیم «طبتم و طابت الأرض الّذی فیها دفنتم»، باید از این ظرفیت‌ها استفاده کنیم تا شاهد نابسامانی در کشور نباشیم.

وی ادامه داد: تا مردم پاک و طاهر نباشند و در صحنه حضور نداشته باشند رهبر ولو علی بن ابیطالب(ع) باشد، شکست قطعی است، مادامی که اختلاس گران را از انبار ثروت و دارایی‌های کشور دور نکنیم و نظام بانکی خود را اصلاح نکنیم شکست قطعی خواهد بود، که امیدواریم به برکت قرآن و عترت و تلاش همه مسئولین شاهد رفع کامل این مشکلات باشیم.

بنابر گزارش شفقنا، این اولین سفر استانی رسمی دژپسند پس از تصدی وزارت اقتصاد‌ و دیدار با مراجع می‌باشد.

در بحث پیرامون این مطلب، شرکت کنید

پیشنهاد می‌کنیم این مطالب را هم بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست