دکتر محمد عماره، یکی از اندیشمندان و نویسندگان مطرح اسلامی، بعدازظهر جمعه (۲۸ فوریه/ ۹ اسفند ۱۳۹۸) در سن ۸۹ سالگی در مصر درگذشت.
به گزارش شبکه اجتهاد به نقل از رسانهها، فرزند دکتر محمد عماره، با اعلام این خبر گفت: پدرم بعد از سه هفته بیماری، عصر جمعه ۴ رجب ۱۴۴۱ بدون هیچ درد و مشکلی و درحالیکه خانوادۀ کوچکش او را احاطه کرده بود در کمال آرامش وفات کرد.
فرزند شیخ محمد عماره همچنین اعلام کرده است که مراسم تشییعجنازۀ پدرش بعد از نماز ظهر (شنبه) در مسجد «حمد» در منطقۀ «التجمع الخامس» قاهره برگزار و پیکر او برای تدفین به زادگاهش؛ روستای «قلین» در استان «کفر الشیخ» انتقال داده خواهد شد.
دکتر محمد عماره در ۸ دسامبر ۱۹۳۱ میلادی در روستای «قلین»- از توابع استان کفر الشیخ مصر- دیده به جهان گشود. حفظ قرآن مجید را در شش سالگی آغاز کرد، مدرک لیسانس زبان عربی و علوم اسلامی را در سال ۱۹۶۵ و مدرک دکترای فلسفه و علوم اسلامی را در سال ۱۹۷۵ از دانشکدۀ دارالعلوم دانشگاه قاهره دریافت کرد.
این اندیشمند برجستۀ اسلامی مسئولیتهایی همچون: عضویت مجمع بحوث اسلامی دانشگاه الازهر، ریاست تحریر مجلۀ الازهر، عضویت در هیئت علمای برجستۀ الازهر و عضویت هیئت تدوین قانون اساسی مصر در سال ۲۰۱۲ در کارنامۀ خود دارد.
دکتر محمد عماره از موافقان انقلاب عربی در مصر بهشمار میرفت، چنانکه در جریان کودتای نظامی علیه محمد مرسی، رئیسجمهور پیشین مصر، با صدور بیانیهای این اقدام را «کودتای نظامی علیه دموکراسیای که دروازۀ آن در انقلاب ۲۵ ژانویه ۲۰۱۱ باز شد» توصیف کرد.
از دکتر محمد عماره رحمهالله تالیفات و مقالات علمی زیادی پیرامون معرفی اندیشمندان و شخصیتهای برجسته و تاثیرگذار جهان اسلام، بررسی و واکاوی افکار و اندیشههای اسلامی و غربی، دفاع از شریعت اسلام در مقابل تهاجمات مستشرقین و مخالفان و توجه به ارزشهای عقیدتی و اخلاقی نسل جدید چاپ و منتشر شده است.
از مهمترین تالیفات دکتر عماره که بالغ بر ۷۰ نوشته است، میتوان به کتابهایی همچون: التفسیر المارکسی للإسلام، المعتزله ومشکله الحریه الإنسانیه، معالم المنهج الإسلامی، الإسلام والمستقبل و نهضتنا الحدیثه بین العلمانیه والإسلام اشاره کرد.