کتاب «شرحصدر؛ سیری در زندگی، زمانه و اندیشۀ استاد شهید آیتالله سید محمد باقر صدر» با ترجمۀ اسماء خواجهزاده منتشر شد.
به گزارش شبکه اجتهاد، کتاب «شرحصدر» ترجمه کتاب «شهید الاُمه و شاهدُها» اثر شیخ محمدرضا نعمانی از شاگردان و همراهان شهید سید محمدباقر صدر است. او تنها کسی بود که توانست بهدور از چشم مزدوران بعثی در دوران حصر، همراه شهید صدر و خانوادهاش باشد و این فرصت استثنایی سبب شد او تنها کسی باشد که روایتهایی دست اول را از یکی از مهمترین دورههای زندگانی آن شهید والامقام ثبت و ضبط کند.
شیخ محمدرضا نعمانی در مقدمه کتاب مینویسد: هنوز آن عصری را که با استاد بالای پشتبام منزلشان رو به گنبد منور حرم امیرالمؤمنین علیهالسلام نشسته بودیم به یاد دارم. به خودم جرئت دادم و از این آرزو با او صحبت کردم و گفتم: «من احساس میکنم باید خودتان زندگینامهتان را بنویسید. شما بهتر از هر کس دیگری میتوانید این کار را بکنید، چون سیرۀ علمی و سرگذشت جهادی و سختیهای زندگی شما بهگونهای است که اگر کسی غیر از خودتان آنها را بنویسد، باورش برای دیگران سخت است». نمونههایی از این اتفاقات را هم برشمردم و گفتم: «اهلبیت علیهمالسلام هم بارها بهدلیل ضرورتهایی از خودشان سخن گفتهاند و مثلاً امیرالمؤمنین علیهالسلام بر فراز منبر از خودش و پیشینۀ جهادش در راه اسلام سخن گفت. امام حسین و امام سجاد علیهماالسلام هم همین کار را کردند و این کارها هرگز به خودخواهی و شهرتطلبی تفسیر نشد. درباره شما هم چنین نخواهد شد؛ بهویژه اینکه شما معتقدید پایان کارتان شهادت خواهد بود».
شهید صدر با اندکی درنگ، پاسخ داد: «خون من سرگذشت مرا شرح خواهد کرد. من جز خدمت به اسلام چیز دیگری نمیخواهم و امروز اسلام به خون من بیشتر از شرححالم نیاز دارد؛ اما تو که سالها با من زندگی کردی و در این ابتلائات حضور داشتی و در مراحل مختلف مبارزه بودی، اگر خدا خواست و زنده ماندی چیزهایی که دیدی و شنیدی را بنویس».
شیخ محمدرضا نعمانی پیش از این، خاطرات خود را در کتابی با نام «سنوات المحنه و ایام الحصار» گرد آورده بود، اما دسترسی به اسناد گردآوریشده در پژوهشگاه شهید صدر، فرصتی را فراهم آورد که در اثر جدید با تکیه بر این اسناد کتابی گستردهتر، دقیقتر و موثقتر درباره زندگانی شهید صدر به رشتۀ تحریر درآورد.
در این کتاب تلاش شده است با ترجمهای روان و تنظیم دوباره عناوین و چینش کتاب، اثری مناسب خوانندگان فارسیزبان فراهم شود و به همین منظور در مواردی توضیحاتی از سوی مترجم نیز درباره برخی از نکات مبهم برای خوانندگان ناآشنا به فضای عراق در دوران حیات شهید صدر و اوضاع رژیم بعث به کتاب افزوده شده است.
این کتاب در هشت فصل و با استفاده از متن دهها نامه و پیام از شهید صدر به شرح زندگی پرفرازونشیب و سراسر شگفتی و شکوه استاد شهید آیتالله سید محمدباقر صدر پرداخته است. فصلهای این کتاب عبارتاند از:
«خاندان صدر»؛ «شخصیت علمی شهید صدر»؛ «شخصیت اخلاقی شهید صدر»؛ «حوزه و مرجعیت در زندگی شهید صدر»؛ «اندیشه سیاسی و جهادی شهید صدر»؛ «مبارزه با حکومت بعث»؛ «شهید صدر و انقلاب اسلامی ایران»؛ «از حصر تا شهادت».
گفتنی است، چاپ نخست این کتاب در ۴۳۲ صفحه و در قطع وزیری توسط پژوهشگاه تخصصی آیتالله شهید صدر منتشر و روانه بازار کتاب شده است.
بنابر گزارش روابط عمومی پژوهشگاه شهید صدر، برای خرید آنلاین این کتاب با ۲۰ درصد تخفیف ویژه تا پایان خردادماه به قسمت فروشگاه سایت پژوهشگاه به آدرس زیر مراجعه فرمایید.